"Montecargo” Rumunima?

Bez autora
Mar 09 2011

Savjet za kapitalne projekte i privatizaciju prihvatiće nakon godinu dana pregovora, ponudu rumunskog konzorcijuma Grampet za kupovinu 87,6 odsto akcija kompanije za prevoz željezničkog tereta "Montecargo". Rumuni su za državni paket akcija ponudili 1,65 miliona eura i oko 3,5 miliona eura ulaganja što u prvi mah nije ocjenjena kao povoljna ponuda. U Vladi sada preovladava mišljenje da treba prihvatiti ponudu rumunskog prevoznika budući da bi se u slučaju neuspjeha tendera, Grampet mogao zatražiti licencu za prevoznika na teritoriji Crne Gore. Na taj način mogao bi, kao veoma jaka konkurencija, ozbiljno mogao ugroziti poslovanje našeg prevoznika. Savjet će donijeti odluku na jednoj od narednih sjednica. Tender za privatizaciju "Montecarga" završen je 31.marta prošle godine i na isti se prijavila samo privatna kompanija Grampet iz Rumunije. Od tada traju pregovori za kupovinu većinskog paketa ove državne kompanije.

"Montecargo” Rumunima?Savjet za kapitalne projekte i privatizaciju prihvatiće nakon godinu dana pregovora, ponudu rumunskog konzorcijuma Grampet za kupovinu 87,6 odsto akcija kompanije za prevoz željezničkog tereta "Montecargo", saznaje Portal Analitika.

Rumuni su za državni paket akcija ponudili 1,65 miliona eura i oko 3,5 miliona eura ulaganja što u prvi mah nije ocjenjena kao povoljna ponuda.

U Vladi sada preovladava mišljenje da treba prihvatiti ponudu rumunskog prevoznika budući da bi se u slučaju neuspjeha tendera, Grampet mogao zatražiti licencu za prevoznika na teritoriji Crne Gore.

"Na taj način mogao bi, kao veoma jaka konkurencija, ozbiljno mogao ugroziti poslovanje našeg prevoznika", tvrdi sagovornik Portala Analitika iz Vlade, naglasivši da će Savjet donijeti odluku na jednoj od narednih sjednica.

Tender za privatizaciju "Montecarga" završen je 31.marta prošle godine i na isti se prijavila samo privatna kompanija Grampet iz Rumunije. Od tada traju pregovori za kupovinu većinskog paketa ove državne kompanije.

Kompanija Grampet u svom sastavu ima preko 12 hiljada vagona, preko 250 lokomotiva, uz ostvaren godišnji promet prošle godine od 250 miliona eura, što potvrđuje da je riječ o izuzetno moćnoj kompaniji.

Akcionarsko društvo "Montecargo", osnovano 1. jula 2009. godine, je crnogorski operater za prevoz tereta željeznicom. U svom vlasništvu ima 17 lokomotiva i 713 teretnih vagona. Ukupan broj zaposlenih je 209 a kompanija nema viška radnika. Ukupni registrovani kapital, nominalne vrijednosti 17.463.668 eura, podijeljen je na 3.340.114 običnih akcija. Nominalna vrijednost svake akcije je 5,23 eura.

Prema podacima iz kompanije, tokom 2010.godine, najmlađa željeznička kompanija, prevezla je 1.211.276 tona robe uz povećanje od 43% u odnosu na 2009.godinu kada je prevezeno 844.104 tona. Prihodi kompanije su u 2010.godini iznosili 10 miliona eura, a ostvarena dobit iznosi 1,5 miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik